FAKTA RINGKAS: GLAUKOMA

GEJALA SIMPTOM AWAL: TIDAK DIKESAN DI PERINGKAT AWAL

SIMPTOM KEMUDIAN:KERUGIAN PROGRESIF PENGLIHATAN
SAMPINGAN, SEHINGGA BUTA AKHIRNYA

RISIKO FAKTOR: ADA SEJARAH KELUARGA MEMPUNYAI GLAUKOMA, UMUR LEBIH TUA > 40 TAHUN, MEMPUNYAI RABUN DEKAT ATAU RABUN JAUH

SARAF OPTIK NORMAL

SARAF OPTIK GLAUKOMA

Adakah anda tahu?

 1. Agak banyak daripada kita mungkin mempunyai glaukoma: di Singapura, kira-kira 3 peratus daripada kita yang lebih dari umur 50 mempunyai glaukoma. Bilangan ini meningkat apabila kita mendapat lebih tua sehingga itu pada masa kita berumur 70, hampir 10 peratus daripada kita akan mempunyai glaukoma.
 2. Sebahagian daripada kita mungkin mempunyai glaukoma dan tidak tahu: glaukoma tidak menyebabkan sakit mata atau perubahan dalam wawasan kita sehingga ia maju. Itulah sebabnya mengapa glaukoma sering dipanggil “pencuri senyap penglihatan”.
 3. Tekanan mata normal untuk anda mungkin tidak menjadi tekanan mata biasa untuk orang lain: sebahagian daripada kita dengan tekanan mata yang agak rendah, masih boleh mempunyai glaukoma yang dipanggil glaukoma ketegangan biasa.
 4. Rawatan untuk glaukoma boleh mencegah kebutaan: ramai di antara kita berfikir bahawa tidak ada rawatan untuk glaukoma. Sebenarnya, terdapatnya rawatan. Juga, ada rawatan boleh menghalang terjadi buta daripada glaukoma jika ia bermula awal.

Apa itu glaukoma?

Glaukoma adalah keadaan mata yang menjejaskan saraf di belakang bola mata yang dipanggil saraf optik. Saraf optik secara berperingkat akan rosak akibat tekanan didalam bola mata yang terlalu tinggi untuk sarafnya. Peringkat tekanan bagi bola mata yang di mana kerosakan akan berlaku, berbeza dari seorang ke seorang.

 

Adalah penting untuk mengetahui bahawa glaukoma menyebabkan kerosakan saraf dan saraf yang rosak tidak boleh dibaiki. Jadi,  apa-apa kerosakan yang disebabkan oleh glaukoma tidak boleh dipulihkan. Kebutaan akibat daripada glaukoma ini juga tidak boleh dipulihkan.

 

Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengenal pasti dan merawat glaukoma seawal mungkin untuk mengekalkan visi dan mencegah penglihatan sebelum tejadinya kebutaan. Satu-satunya cara untuk mengesan glaukoma adalah untuk diperiksa oleh seorang profesional penjagaan mata kerana glaukoma tidak mempunyai simptom sehingga ianya terlambat.

Apakah jenis glaukoma?

Terdapat banyak jenis  glaukoma, tetapi dua jenis yang paling biasa di Singapura adalah glaukoma sudut tertutup dan glaukoma sudut terbuka. Di Singapura, kira-kira separuh daripada pesakit kami akan mempunyai glaukoma-sudut yang tertutup.

Di sudut yang tertutup, glaukoma mungkin boleh dicegah. Di peringkat awal, doktor mata anda boleh mengenal pasti ciri yang meletakkan anda pada risiko untuk anda yang mempunyai glaukoma sudut tertutup sebelum glaukomanya berkembang. Rawatan seperti prosedur laser yang dipanggil iridotomy  atau pembedahan katarak boleh membantu menghalang perkembangan.

 

Simptom glaukoma

 

Pada peringkat awal, glaukoma  mungkin tidak  mempunyai sebarang gejala. Itulah mengapa  ramai  orang yang mempunyai glaukoma tidak tahu mereka mempunyainya sehingga kemudian.

 

Mengapa ramai orang tidak menyedarinya ialah, disebabkan glaukoma menjejasi wawasan sisi (persisian) anda  terdahulu.

 

Hanya apabila penyakit itu maju dan Pusat penglihatan anda telah terjejas, sehingga itu, barulah gejala glaukoma menjadi lebih ketara kepada anda.

 

Ini adalah mengapa glaukoma juga dipanggil “pencuri senyap penglihatan”.

Adakah anda berisiko untuk glaukoma?

 

Faktor risiko glaukoma termasuk

 1. Umur lebih tua, terutamanya jika anda lebih 60 tahun
 2. Wanita: risiko yang lebih tinggi bagi glaukoma-sudut yang tertutup
 3. Bangsa: Cina mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk glaukoma
 4. Sejarah keluarga yang mempunyai glaukoma
 5. Kesilapan refraktif (kuasa cermin mata): yang dilihat secara ringkasnya meningkatkan risiko sudut terbuka glaukoma dan dilihat secara panjang meningkatkan risiko glaukoma-sudut yang tertutup

Bagaimanakah kita boleh mendiagnosis glaukoma?

 

Ingat, glaukoma tidak mempunyai simptom sehingga ia terlambat. Jadi,  satu-satunya cara untuk mendiagnosiskan glaukoma adalah dengan mendapatkan mata anda diperiksa oleh pakar mata untuk:

  1. mengukur tekanan mata anda, pada pakar mata hesed, kami boleh meminjamkan anda alat pemantauan tekanan-mata-rumah yang dipanggil rumah ICare  untuk mengukur  tekanan mata anda sendiri pada masa yang berlainan hari  untuk ketepatan yang lebih besar dalam menilai tekanan mata anda
  2. Periksa Sistem perparitan mata anda yang dipanggil perparitan sudut
  3. Semak saraf optik anda untuk kerosakan
  4. Uji betapa luas penglihatan anda melalui ujian yang dipanggil Humphrey visual Field Analyser (HVF)
  5. Dapatkan analisis komputer saraf optik anda dipanggil kekoherenan optik tomografi (Oktober)
  6. mengukur ketebalan Pusat kornea anda (CCT)

Rawatan untuk glaukoma

Ia dipercayai secara meluas bahawa tidak ada rawatan untuk glaukoma, tetapi ini tidak benar. Terdapat rawatan yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan mata bagi menghentikan kerosakan selanjutnya daripada berlaku. Tetapi ia tidak membaiki kerosakan yang telah berlaku. Jadi,  rawatan glaukoma adalah terbaik dimulakan secepat mungkin bagi mengelakkan kerosakan selanjutnya pada penglihatan anda.

Ubat mata titis.

Kebanyakan pesakit akan bermula dari titisan ubat mata yang perlu digunakan setiap hari. Sesetengahan mereka akan memerlukan hanya satu jenis ubat mata manakala yang lain mungkin memerlukan beberapa jenis titis ubat mata yang berbeza. Perkara yang penting untuk diingati adalah bahawa ubat mata titik ini perlu digunakan setiap hari supaya tekanan bola mata disimpan rendah setiap hari.

Rawatan laser.Terdapat pelbagai jenis rawatan laser untuk glaukoma bergantung kepada jenis glaukoma yang anda ada. Dalam sesetengah pesakit, rawatan laser boleh menjadi sangat berkesan, dalam mengurangkan atau bahkan menghapuskan keperluan untuk titisan ubat mata. Kebanyakan laser untuk glaukoma adalah prosedur yang berasaskan klinik dan anda tidak perlu tinggal di hospital. Biasanya kebanyakan pesakit juga akan dapat kembali bekerja pada hari berikutnya jika mereka mahu. Jenis rawatan laser untuk glaukoma termasuk:

 • Laser iridotomy: ini adalah laser bagi pesakit dengan glaukoma penutupan sudut. Ini mewujudkan laluan alternatif untuk bendalir di mata untuk mengalir ke sistem perparitan di mata dengan menggunakan laser untuk Iris dan mewujudkan satu saluran melalui Iris yang dipanggil iridotomy.
 • Trabeculoplasty: ini adalah laser untuk pesakit yang mempunyai glaukoma sudut terbuka. Laser digunakan secara terus kepada sistem perparitan mata yang dipanggil sudut untuk memperbaiki aliran melalui Sistem perparitan ini. Ini aliran yang lebih baik melalui sudut saliran mengurangkan tekanan mata.
 • Cyclophotocoagulasi: ini adalah laser yang digunakan untuk cecair menghasilkan sebahagian daripada mata yang dipanggil badan ciliary. Laser ini bertujuan untuk mengurangkan pengeluaran cecair di mata yang kemudian mengurangkan tekanan mata.

Pembedahan. Pembedahan untuk glaukoma melibatkan mewujudkan saluran untuk saliran baru bagi bendalir untuk meninggalkan mata. Terdapat 3 situasi di mana pembedahan boleh ditawarkan kepada anda:

 1. Rawatan yang bukan dari segi pembedahan glaukoma seperti titisan ubat mata atau laser tidak berfungsi lagi dengan baik dalam merendahkan tekanan mata anda.
 2. Anda tidak dapat titiskan ubat mata, disebab anda terdapat sensitiviti atau alahan ubat kepada titisan ubat mata,
 3. Anda telah membangunkan katarak dan merancang untuk mempunyai pembedahan katarak. Pembedahan glaukoma boleh dilaksanakan sebagai prosedur tambahan bersama dengan pembedahan katarak anda.

Jenis pembedahan glaukoma termasuk:

 • Trabeculectomy a. Ini melibatkan mewujudkan saluran untuk cecair mata (dipanggil akueus  jenaka) untuk meninggalkan mata. Pakar bedah mencipta saku di bawah kot luar mata yang dipanggil conjunctiva. Poket ini tersembunyi di bawah kelopak mata atas dan tidak boleh dilihat tanpa mengangkat kelopak mata atas. Akueus jenaka ini akan dapat untuk longkang keluar dari mata ke dalam poket ini dan diserap oleh tisu di sekeliling mata; mengakibatkan tekanan mata yang lebih rendah.
 • Peranti saliran glaukoma. Ini melibatkan menanam alat saliran untuk membantu saliran cecair dari mata. Bendalir itu dihalakan ke kawasan pengumpulan yang dipanggil takungan di bawah conjunctiva.
 • Klinik pembedahan glaukoma minimal (MIGS). Kumpulan pembedahan ini lebih maju dalam pembedahan glaukoma. Mereka dipanggil minimal invasif kerana mereka sama ada melibatkan melakukan implan saliran yang benar-benar kecil atau memohon laser melalui luka pembedahan katarak yang sama.
 • Pembedahan katarak. Kadangkala penyingkiran katarak sahaja boleh membantu dengan glaukoma dengan membuka sudut perparitan mata dan seterusnya membenarkan antara saliran cecair yang dipanggil akueus dari mata. Ini seterusnya membantu mengurangkan tekanan mata dan  memperbaiki glaukoma.
 • Gabungan katarak dan pembedahan glaukoma. Anda boleh ditawarkan prosedur gabungan ini yang merupakan prosedur “dua-in-One” apabila anda mempunyai katarak yang menjejaskan penglihatan dan tekanan mata anda yang menyebabkan kerosakan glaukoma.

https://www.healthxchange.sg/seniors/ageing-concerns/glaucoma-singapore-stats-risk-factors-prevention

https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/glaucoma 

 

Gejala dan kemungkinan keadaan mata berkaitan/penyakit dalam seksyen ini adalah untuk rujukan am sahaja, dan tidak mengandungi semua gejala visual atau apa-apa keadaan yang berkaitan atau penyakit yang mungkin berlaku. Jika anda mempunyai sebarang gejala penglihatan yang luar biasa, bercakap dengan pakar oftalmologi anda.