DR Owen Hee

Ophthalmologist

Dr Owen Hee adalah Pakar Perunding doktor mata yang mengkhususkan diri dalam pembedahan katarak, glaukoma dan oftalmologi umum. Beliau menyediakan pelbagai rawatan mata untuk: kawalan miopia, penyakit mata akibat kencing manis, degenerasi makula dalam mata yang berkaitan dengan usia, retina dan keadaan mata yang berkaitan. Beliau telah mengamalkan Oftalmologi selama lebih 15 tahun.

  • Phone No : +65 65136615
  • Email Address : hesedeye@gmail.com
  • Location : 6A Napier Road, #01-32, Gleneagles Hospital, Singapore 258500
Make An Appointment

Dr Owen menerima latihan sarjana dan pascasiswazahnya di London. Pada tahun 2011, beliau dianugerahkan biasiswa dari Hospital Tan Tock Seng untuk menjalani latihan pascasiswazah di London lagi. Dr Owen pakar dalam Glaukoma dan diakreditasi untuk melakukan pelbagai Pengendalian Glaukoma Mikroinvasive (MIGS). Di samping itu, beliau telah menerima latihan khusus dalam penyelidikan perkhidmatan kesihatan, melihat penyampaian penjagaan kos efektif dalam penjagaan mata, pakar untuk meningkatkan nilai penjagaan pesakit dan mengkaji model penjagaan. Ini dapat meningkatkan pengesanan bagi penyakit mata dari awalnya supaya pesakit
dengan keadaan mata yang ringan dapat menerima rawatan segera sebelum visi mereka terjejas. Kerja ini juga telah membawa kepada pelantikan Dr Owen sebagai Perunding Part-time di Kementerian Kesihatan yang menyediakan nasihat pakar Oftalmologi ke pejabat Dasar, Penyelidikan dan Penilaian di Kementerian Kesihatan.

Dalam latihan terdahulu beliau, Dr Owen berputar melalui Pusat Mata Nasional Singapura, Jabatan Oftalmologi di Hospital Universiti Nasional dan Pusat Mata di Hospital KK. Dengan itu, dia berpengalaman dalam penjagaan komprehensif bagi pelbagai keadaan mata.

INFORMATION

  • SPECIALTY OPHTHALMOLOGY
  • DEGREES M.D. of Ophthalmology
  • WORK DAYS Monday - Saturday
  • EXPERIENCE 15+ Years

Terdahulu, Dr Owen adalah Perunding Kanan di Institut Mata Kesihatan Nasional (NHGEI). Beliau juga merupakan Pegawai Kajian Mutu NHGEI, dengan tanggungjawab pemantauan dan peningkatan kualiti dan keselamatan penjagaan seluruh Institut. Dr Owen bersemangat tentang Kualiti dan Keselamatan dalam penjagaan kesihatan dan telah berkhidmat di fakulti Program Peningkatan Klinikal Klinikal di Hospital Tan Tock Seng. Beliau juga aktif dalam
latihan dan pendidikan, berkhidmat sebagai Pensyarah Kanan Klinikal di Universiti Nasional Singapura Yong Loo Lin Sekolah Perubatan dan Tutor Klinikal di Sekolah Perubatan Lee Kong Chian. Nama amalannya, Hesed, bermaksud kebaikan hati dan kesetiaan yang teguh; ini berfungsi sebagai peringatan fokus Dr Owen, iaitu untuk merawat setiap pesakit seumpama dia akan merawat yang tersayang atau diri sendiri dengan sesungguhnya. Ini adalah etika yang mana Dr Owen mengamalkan.

Kelayakan: MBBS (London), MRCS (Edinburgh) (Ophth), FRCS (Edinburgh) (Ophth), FAMS (Ophth)

WORKING HOURS

  • MONDAY - FRIDAY 09:00 am - 06:00 pm
  • SATURDAY 09:00 am - 12:30 pm
  • SUNDAY By Appointment

“The name Hesed, means loving kindness and steadfast loyalty”

This serves as reminder of Dr Owen’s focus, to treat each patient as he would treat his own loved one.