FAKTA CEPAT: KILATAN & PENGAPUNGAN

Gejala Awal: 

Pengapungan –Titik kecil, titik, bulatan, garis atau jaring labah-labah

Berkelip –Lampu berkelip atau kilat, sering diperhatikan di sudut penglihatan, walaupun di tempat yang gelap


Simptom kemudian:

Retina Koyak –kenaikan bintik hitam secara tiba-tiba seperti “pancuran” titik hitam

Detasmen Retina –“tirai” atau bayangan yang menyekat sebahagian dari penglihatan anda

Faktor-faktor risiko:

Miopia (rabun jauh), Sejarah keluarga detasmen retina, Sejarah kecederaan mata sirius, pembedahan mata sebelumnya seperti pembedahan katarak

Rawatan:

Rawatan biasanya tidak diperlukan untuk pengapung. Ia tidak hilang kerana ia adalah bahagian mata, tetapi menjadi kurang kelihatan seiring dengan waktu.

 

Apa itu pengapungan?

Perkara pertama yang perlu diketahui ialah pengapungan adalah bahagian mata kita.

 • Mereka terbentuk dari gel vitreous yang menempati 80 peratus mata.
 • Gel vitreus menyusut dan juga berubah menjadi seperti gel dan lebih berair dan melekit dari masa ke masa. Ini menyebabkan pembentukan helai yang memberikan bayangan kecil di retina yang kita lihat sebagai floaters.
 • Gel vitreous juga melekat pada retina pada mulanya. Namun, ketika menyusut, ia menarik diri dan melepaskan diri dari retina.
 • Ini mungkin tidak berlaku sepenuhnya, kerana ia meninggalkan bahagian gel vitreous yang masih melekat pada bahagian retina.
 • Apabila bahagian gel vitreous yang terpasang menarik retina, kita dapati kilatan pada mata kita. Kilatan ini tidak disebabkan oleh rangsangan dari cahaya yang memasuki mata, tetapi berlaku pada tarikan mekanikal oleh gel vitreous pada retina. Oleh itu, kilatan boleh berlaku dalam gelap tanpa cahaya di sekitarnya.

Bilakah anda perlu risau tentang pengapungan dan kilatan?

Pengapung dan kilatan biasanya tidak membimbangkan. Namun, ada kalanya anda mesti segera berjumpa doktor mata:

 • Permulaan baru pengapung
 • Peningkatan mendadak dalam pengapung
 • kilatan semakin meningkat
 • Melihat bayangan menyekat bahagian penglihatan anda
 • Melihat tirai kelabu merangkumi bahagian penglihatan anda

Gejala-gejala ini boleh menunjukkan retina koyak atau detasmen retina.

Apa itu Retina Koyak?

Retina adalah sel sel sensitif cahaya yang bertanggungjawab untuk menerima isyarat cahaya sehingga kita dapat melihat. Retina dilekatkan pada dinding dalaman mata.

Gel vitreous adalah bahan seperti gel yang melekat pada retina. Lama kelamaan, gel vitreous mengecut dan menjadi berair.

Apabila gel vitreus mengecut, ia dapat menarik retina sehingga menyebabkan retina terkoyak.

Apakah simptom untuk Retina yang koyak?

Gejala retina koyak serupa dengan gejala pengapungan. Itulah sebabnya sangat penting untuk memerhatikan pengapung anda untuk mengelakkan retina koyak. Retina yang koyak boleh mempunyai gejala seperti:

 • Peningkatan jumlah pengapung secara mendadak
 • Kemunculan kilat secara tiba-tiba

Apakah rawatan untuk Retina yang Koyak?

Dalam kes di atas, kita mempunyai retina yang koyak tanpa detasmen retina. Rawatan dalam kes ini adalah dengan melakukan laser retinopexy yang merupakan laser berasaskan klinik.

Dalam laser retinopexy, laser digunakan di sekitar kekoyakan. Ini membantu menutup koyak tersebut bagi mencegah vitreous dari memasuki melalui kekoyakan itu dan melepaskan retina.

Laser yang berpusat di klinik ini hanya dapat dilakukan jika tidak ada detasmen retina. Sekiranya terdapat detasmen retina, pembedahan akan diperlukan. Oleh itu, adalah penting untuk mencari dan merawat retina koyak lebih awal sebelum menjadi detasmen retina.

Apakah detasmen retina?

Detasmen retina adalah ketika retina melepaskan diri dari dinding dalaman mata. Ini berlaku apabila kekoyakkan retina tidak ditutup awal. Ini mengakibatkan cecair mengalir melalui koyak tersebut dan ke bawah retina menyebabkan detasmen.

What are the symptoms of Retinal Detachment?

Gejala detasmen retina termasuk:

 • Melihat bayangan di sisi penglihatan anda
 • Melihat tirai kelabu bergerak melintasi penglihatan anda
 • Penurunan penglihatan secara tiba-tiba

Apakah rawatan untuk Retina Detachment?

Hasil terbaik dari rawatan berlaku apabila detasmen retina tidak mempengaruhi pusat penglihatan anda. Ini biasanya bermaksud bahawa detasmen retina tidak melibatkan bahagian tengah retina yang disebut makula. Ini disebut makula masih pada retina dan akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan kembali penglihatan yang baik selepas rawatan. Detasmen retina yang sudah cellar daripada makula di sisi lain, tidak akan berfungsi dengan baik, walaupun selepas pembedahan berjaya. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengenal pasti dan merawat lebih awal.

Ini melibatkan meletakkan jalur di sekitar mata untuk melawan daya yang menyebabkan retina terlepas. Ini sering juga melibatkan penyaliran cecair dari bawah retina yang terlepas, yang membolehkan penyambungan semula retina. Ini adalah prosedur pembedahan yang dilakukan di teater operasi.

Pembedahan ini melibatkan penyingkiran gel vitreous yang menarik pada retina. Selalunya gelembung gas boleh diletakkan di mata untuk memastikan retina melekat semasa penyembuhan berlaku. Apabila gelembung gas diperkenalkan, anda mungkin perlu memastikan kepala anda berada dalam kedudukan tertentu untuk beberapa lama. Anda juga tidak akan dapat terbang untuk jangka waktu tertentu kerana ketinggian tinggi boleh menyebabkan peningkatan tekanan mata yang berbahaya akibat pengembangan gelembung gas. Lama kelamaan, gelembung gas secara beransur-ansur akan digantikan oleh cecair badan anda sendiri.

Kadang kala, gelembung minyak boleh diperkenalkan dan bukannya gelembung gas. Terapi gelembung minyak perlu dikeluarkan kemudian apabila retina melekat sepenuhnya.

Vitrektomi boleh digabungkan dengan pembedahan katarak dan / atau prosedur skleral buckle.

Apakah risiko pembedahan vitrectomy?

Pembedahan vitrectomy telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan dan merupakan prosedur yang agak selamat. Risiko termasuk:

 • Jangkitan: 1 dari 2,000 peluang
 • Detasmen retina: 1 dari 100 peluang
 • Pendarahan di mata: sangat jarang berlaku
 • Glaukoma di mana tekanan mata menjadi tinggi: tetapi biasanya ini bertindak balas terhadap rawatan dengan titisan ubat mata
 • Katarak di mana lensa menjadi keruh: ini mudah dirawat

Apakah membran epiretinal?

Membran epiretinal adalah kepingan tisu berserat nipis yang berkembang di permukaan makula dan boleh menyebabkan masalah dengan penglihatan pusat.

Ini kerana selaput ini boleh menguncup dan menyebabkan herotan retina. Oleh kerana makula bertanggungjawab untuk tugas yang menuntut secara visual seperti membaca dan penglihatan yang tajam, membran epiretinal dapat mempengaruhi pesakit dengan banyak.

Apa yang menyebabkan membran epiretinal?

Membran epiretinal boleh berlaku dari:

 • Kekoyakan retina sebelumnya atau detasmen retina
 • Penyakit vaskular retina seperti: retinopati diabetes atau oklusi urat
 • Pembedahan mata sebelumnya
 • Keradangan mata

Membran epiretinal juga meningkat seiring bertambahnya usia. Kajian menunjukkan bahawa 2% daripada mereka yang berusia lebih dari 50 dan 20% berusia lebih dari 70 tahun boleh menghidap membran epiretinal, walaupun kebanyakannya tidak memerlukan rawatan.

Apakah rawatan untuk Membran Epiretinal?

Sebilangan besar membran epiretinal cukup stabil dan tidak menjejaskan penglihatan. Biasanya pemerhatian mencukupi.

Namun, jika terjadi penglihatan yang memburuk, pembedahan mungkin diperlukan. Tidak ada ubat titis mata, ubat-ubatan atau makanan tambahan untuk mengubati ini. Pembedahan yang dilakukan adalah serupa dengan pembedahan detasmen retina dan melibatkan vitrektomi.

Faktor-faktor yang mempengaruhi hasil pembedahan termasuk:

 • Jangka masa membran epiretinal sudah telah wujud
 • Tahap daya tarikan: atau jumlah tarikan pada makula oleh membran
 • Sebab membran epiretinal: membran yang disebabkan oleh detasmen retina atau masalah vaskular retina juga tidak berlaku

Apakah lubang makula?

Lubang makula adalah koyakan atau bukaan di makula, iaitu bahagian tengah retina. Semasa lubang terbentuk, penglihatan pusat menjadi kabur, bergelombang atau berdistorsi. Sekiranya lubang memanjang, penglihatan pusat mata dapat mengembangkan titik gelap atau buta.

Apa yang menyebabkan lubang makula?

Umur adalah penyebab yang paling biasa. Lubang makula lebih biasa apabila kita semakin tua. Gel vitreous di mata kita mengecut dan ini menyebabkan daya tarikan atau tarikan pada retina dan lama-kelamaan boleh menyebabkan lubang terbentuk.

Apakah rawatan untuk lubang makula?

Selepas pembedahan lubang makula:

 • Anda perlu menjaga kedudukan muka hampir sepanjang hari selama seminggu atau lebih. Ini supaya gelembung gas tidal melayang ke atas makula dan tetap berada di kedudukan agar lubang makula ditutup dengan betul.
 • Perjalanan udara, pendakian gunung dan menyelam harus dielakkan kerana ini boleh menyebabkan gelembung gas mengembang sehingga mengakibatkan masalah tekanan mata.
 • Penglihatan akan kabur sejurus selepas pembedahan kerana gelembung gas. Lama kelamaan, penglihatan akan bertambah baik apabila gelembung gas berkurang dan penyembuhan lubang makula berlaku. Jumlah penglihatan yang anda perolehi juga bergantung pada ukuran lubang dan jangka masa lubang itu ada sebelum pembedahan.

Apa itu Penyekat Urat Pusat Retina (CRVO)?

Retina mempunyai arteri dan urat yang membawa darah ke dalam dan keluar dari mata. Retina mempunyai satu arteri utama dan satu urat utama.

Penyumbatan urat di pusat retina adalah apabila urat utama retina tersumbat. Ini menyebabkan darah dan cecair merembes ke retina.

Makula (bahagian tengah retina) juga boleh menjadi bengkak kerana penyumbatan ini dan menyebabkan penyimpangan pada penglihatan pusat.

Apakah simptom CRVO?

Penyumbatan Urat Tengah Retina boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Kehilangan penglihatan secara tiba-tiba
 • Melihat pengapung: biasanya disebabkan oleh pendarahan ke gel vitreous mata
 • Mata yang menyakitkan: ini tidak biasa tetapi boleh berlaku kerana tekanan mata yang sangat tinggi dari glaukoma

Siapa yang berisiko CRVO?

CRVO tidak biasa pada orang yang lebih muda. Ia secara amnya memberi kesan kepada mereka yang berumur 50 tahun ke atas.

Keadaan tertentu boleh menyebabkan anda berisiko lebih tinggi:

 • Tekanan darah tinggi
 • Diabetes
 • Kolesterol tinggi
 • Glaukoma

Apakah rawatan untuk CRVO?

Tidak semua kes CRVO memerlukan rawatan aktif dan hanya memerlukan pemerhatian. Ini terutama jika aliran darah tidak terganggu dengan teruk. Jenis oklusi urat pusat retina ini disebut CRVO bukan iskemia.

Dalam kes lain, aliran darah tersekat dengan ketara dan ini menyebabkan peredaran darah yang lemah ke retina. Jenis oklusi urat pusat retina ini disebut CRVO iskemia. Dalam CRVO iskemia, laser ke retina yang disebut panretinal photocoagulation diperlukan untuk mengurangkan keperluan oksigen retina. Ini diperlukan untuk mencegah pembuluh darah yang tidak normal tumbuh dalam proses yang disebut neovaskularisasi. Neovaskularisasi boleh menyebabkan komplikasi sirius seperti pendarahan vitreous (pendarahan di mata) dan glaukoma (tekanan mata tinggi).

Dalam beberapa kes, CRVO boleh menyebabkan pembengkakan pada makula (bahagian tengah retina) yang disebut edema makula. Dalam kes sedemikian, suntikan ubat di mata yang disebut suntikan anti-VEGF mungkin disyorkan. Kadang-kadang, suntikan steroid juga boleh digunakan.