FAKTA PANTAS: DEGENERASI MAKULAR YANG BERKAITAN DENGAN USIA (AMD)

 

AWALNYA: TIADA GEJALA

KEMUDIAN: PENGLIHATAN PUSAT MATA MENJEJASKAN KEUPAYAAN UNTUK MELIHAT PERKARA DENGAN JELAS

YANG BERISIKO: BERUSIA LEBIH 50 TAHUN, PEROKOK, TEKANAN DARAH TINGGI, DIET TINGGI DENGAN LEMAK, BERAT BADAN BERLEBIHAN, SEJARAH KELUARGA AMD

Adakah anda tahu?

AMD merupakan penyebab utama penglihatan visual yang teruk di seluruh dunia, iaitu 8.7% daripada semua jenis buta di seluruh dunia. Di Singapura, ia berada di kalangan empat penyebab utama terjadinya buta.

 1. AMD peringkat akhir boleh berlaku dalam satu mata atau kedua-dua mata.
 2. Sekiranya anda mengalami AMD peringkat akhir hanya dalam satu mata, anda mungkin tidak dapat melihat apa-apa perubahan dalam penglihatan anda – namun ia masih penting untuk mendapatkan pemeriksaan mata anda.
 3. Terjadinya AMD tahap akhir dalam satu mata meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan AMD di mata anda yang lain.
 4. Merokok adalah faktor risiko penting untuk membangunkan AMD dan boleh memburukkan lagi keadaan.

Apakah AMD?

Degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD) adalah keadaan mata yang boleh menyebabkan kehilangan penglihatan pusat mata anda. Butiran halus akan menjadi kabur, sama ada anda melihat sesuatu yang dekat atau jauh. Tetapi visi periferali (sisi) anda masih normal. Sebagai contoh, melihat jam tangan dengan AMD, anda mungkin melihat nombor jam sahaja tetapi bukan tangannya. “Berkaitan dengan usia” bermaksud bahawa ia sering berlaku pada orang yang lebih tua. “Macular” bermakna ia memberi kesan kepada bahagian mata anda yang dipanggil makula.

AMD adalah penyebab utama terhilangnya penglihatan bagi orang yang berumur 50 tahun ke atas. AMD tidak menyebabkan buta yang lengkap, tetapi ia mula menghilangan penglihatan pusat mata anda, lalu mempengaruhi aktiviti harian dan kualiti hidup anda. Ia boleh membuat lebih sukar untuk anda melihat muka seseorang, memandu, atau melakukan kerja rapat seperti memasak atau membetulkan perkara di sekeliling rumah.

Kemajuan AMD boleh terjadi dengan sangat perlahan dalam sesetengah pesakit. Oleh itu, jika anda mempunyai AMD di peringkat awal, anda mungkin tidak mengalami kehilangan pada penglihatan anda untuk masa yang lama. Bagi yang lain, AMD berkembang lebih cepat dan boleh membawa kepada kehilangan pada penglihatan pusat mata dalam satu mata atau kedua-dua mata.

Apakah tanda-tanda AMD?

Anda mungkin mengalami:

 • Kaburnya daerah dekat dengan pusat penglihatan mata anda
 • Kemudian, tertampalnya bahagian yang kabur ini boleh menjadi lebih besar.
 • Bagi sesetengah orang, anda mungkin mengalami melihat visi kosong di pusat mata anda.
 • Visi mungkin kelihatan kurang terang
 • Visi gelombang terutama apabila melihat garis lurus

Apa berapakah jenis AMD?

Secara umum terdapat 2 jenis AMD

AMD kering

 

  1. a. Sekitar 80% (8 dari 10) orang dengan AMD akan mendapat borang ini.
  2. b. Cubuk protein kuning kecil yang dipanggil drusen dapat dilihat di dalam retina
  3. c. Bahagian paling sensitif retina anda yang dipanggil makula juga akan bermula nipis
  4. d. penglihatan tengah mungkin terjejas, tetapi berlaku dalam jangka masa yang panjang

  See this video for more details

AMD basah

 

 1. a. Kurang biasa daripada AMD Kering tetapi lebih serius
 2. b. Saluran darah baru yang tidak normal berkembang di lapisan lebih dalam di retina
 3. c. Kebocoran darah dan protein dari saluran darah tidak normal menyebabkan parut di bahagian paling sensitif retina yang dipanggil makular

See this video for more details

Risiko faktor untuk AMD

 • Diet: tingginya lemak tepu seperti dari pemakanan daging, mentega, keju dan makanan berlemak lain
 • Merokok
 • Umur lebih dari 50
 • Tekanan darah tinggi
 • Sejarah keluarga AMD
 • Keterlaluan berat badan
 • Kolesterol tinggi
 • Sejarah penyakit jantung

Bagaimana kita mendiagnosis AMD?

 • Carta Ampler (gambar di atas): ini adalah carta doktor anda boleh memberi anda menguji visi anda sendiri di rumah. Jika anda melihat penglihatan anda ketika melihat dataran di garis (gambar A) berubah jadi bergelombang seperti gambar di sebelah kanan (gambar B), ini mungkin merupakan tanda pertama AMD.
 • Pemeriksaan Mata yang diluaskan oleh Pakar Mata: untuk memeriksa retina dan makula untuk tanda-tanda AMD
 • Optical Coherence Tomography adalah imbasan inframerah khas yang tidak memerlukan x-ray untuk mendapatkan imej terperinci mengenai lapisan berlainan retina dan makula yang mencari pembengkakan dan darah di retina.
 • Fluorescein Angiografi Dana membolehkan kita memeriksa saluran darah di retina untuk kebocoran. Ini melibatkan penggunaan pewarna kuning yang diperkenalkan melalui vena di lengan dan mengambil gambar apabila pewarna bergerak melalui saluran darah di retina.

Rawatan untuk AMD

 AMD kering

Jika anda mempunyai banyak drusen (deposit kuning di retina) atau kehilangan penglihatan serius dari AMD, satu kajian yang besar telah mendapati bahawa mengambil vitamin dan mineral setiap hari boleh membantu:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Lutein
 • Zeaxanthin
 • Zinc
 • Copper

Ini wujud sebagai perumusan multivitamin supaya anda tidak perlu mengambil kapsul berasingan bagi setiap vitamin.

AMD basah

Untuk merawat AMD basah anda, ubat yang dipanggil anti-VEGF yang mensasarkan saluran darah yang tidak normal di retina anda boleh dihantar ke mata anda secara terus.

Rawatan laser juga boleh digunakan untuk merawat satu jenis AMD basah. Ini melibatkan penggunaan laser laser fokus pada saluran darah yang tidak normal. Ini boleh dilakukan di klinik tanpa pergi ke bilik operasi dan tidak menyebabkan kesakitan.

https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/age-related-macular-degeneration

https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-treatment

Gejala dan kemungkinan keadaan / penyakit mata yang berkaitan dalam seksyen ini adalah untuk rujukan umum sahaja dan tidak mengandungi semua gejala visual atau semua kemungkinan keadaan atau penyakit berkaitan. Jika anda mempunyai sebarang gejala penglihatan yang tidak biasa, berbincang dengan pakar mata anda.