FAKTA RINGKAS: KATARAK

 

AWAL:TIADA GEJALA

KEMUDIAN:VISI MENJADI KABUR, SENSATIF KEPADA

CAHAYA, MENDAPATI SUKAR UNTUK MELIHAT DALAM CAHAYA TERANG,

MASALAH MELIHAT PADA WAKTU MALAM, KESUKARAN MELIHAT DENGAN BAIK

WALAUPUN DENGAN KACA MATA, DALAM SESETENGAH ORANG YANG SANGAT “TEBAL” KATARAKNYA DAN TIDAK DIRAWAT UNTUK MASA YANG LAMA BOLEH MENYEBABKAN

GLAUKOMA AKUT DENGAN TEKANAN MATA YANG TINGGI

YANG BERISIKO?:UMUR > 40, KENCING MANIS, KECEDERAAN MATA
SEBELUMNYA, PENGGUNAAN UBAT-UBATAN STEROID, PENDEDAHAN BERPANJANGAN KEPADA MATAHARI TERUTAMANYA TANPA KACA MATA HITAM

Adakah anda tahu?

Di Singapura, katarak memberi kesan kepada kira-kira 80% orang berumur 60 dan ke atas di Singapura dan merupakan punca yang paling biasa buta di dunia.

 1. Katarak adalah sangat biasa dan akan memberi kesan kepada kebanyakan orang  pada satu ketika dalam hidup mereka. Sebelum tibanya umur 80,  kebanyakan orang akan sama ada mempunyai katarak atau telah mempunyai pembedahan katarak mereka.
 2. Pembedahan katarak adalah operasi yang paling biasa dilakukan di Singapura.
 3. Pembedahan katarak berpotensi membetulkan degri atau darjah mata anda dan menyediakan visi bebas dari cermin mata buat sekumpulan pesakit terpilih.

Apa itu katarak?

Dalam mata kita , ada kanta semulajadi. Kanta ini bertanggungjawab untuk memberi tumpuan kepada cahaya yang memasuki mata Retina supaya kita dapat melihat dengan baik. Untuk melakukan ini, kanta perlu jelas.

Katarak adalah apabila kanta kita telah menjadi mendung. Ini menyebabkan visi kita menjadi kabur, mirip seperti melihat melalui  kabus atau cermin kereta yang kotor.

Apakah gejala katarak?

Anda mungkin mengalami:

 • Visi kabur
 • Visi berganda
 • Sensitif tambahan kepada cahaya: mengalami silau apabila melihat lampu terang atau pada siang hari
 • Kesukaran melihat dengan baik dalam lampu malap
 • Warna akan muncul pudar atau kelihatan kekuningan

Apa yang menyebabkan katarak?

 

 • Penuaan: perubahan mata biasa bermula sekitar umur 40 secara berperingkat menyebabkan perubahan dalam protein dalam kanta semulajadi kita menyebabkan kanta mula berkabur.
 • Diabetes: boleh menyebabkan katarak berlaku lebih awal
 • Kecederaan mata atau pembedahan Mata
 • Terapi sinaran: terutamanya untuk kawasan kepala dan leher
 • Ubat steroid: terutamanya apabila digunakan untuk tempoh masa yang agak panjang
 • Dedahan berpanjangan pada matahari tanpa memakai cermin mata hitam

Apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan katarak?

 

 • Pakai cermin mata hitam: Pastikan cermin mata hitam anda boleh mengurangkan cahaya UV yang memasuki mata, sesetengah cermin mata hitam tidak menawarkan perlindungan UV
 • Berhenti Merokok
 • Pemakanan yang baik: banyakkan buah-buahan dan sayuran terutamanya daun hijau

Apakah rawatan untuk katarak?

 • Alam sekitar: jika anda mempunyai katarak awal, anda mungkin dapat menguruskan  dengan melakukan yang berikut:
  • Tingkatkan lampu di rumah dan di tempat kerja
  • Pakai cermin mata hitam untuk mengurangkan silau
  • Dapatkan sepasang kaca mata baru: apabila katarak berlaku, ia boleh menyebabkan anjakan fokus dalam mata. Menukar kaca mata anda boleh membantu untuk meningkatkan visi anda dalam peringkat katarak yang masih awal.
 • Pembedahan mungkin ditawarkan apabila:
  • Visi kabur menjejaskan aktiviti harian seperti memandu, menonton televisyen, menikmati hobi tertentu dan juga kerja.
  • Glaukoma atau keadaan mata lain boleh mendapat manfaat daripada penyingkiran katarak dan menjadi sebahagian daripada rawatan untuk keadaan mata atau membantu dalam memantau keadaan  kerana katarak menghalang pandangan struktur yang jelas  dalam mata.
  • Kaca mata-pilihan gaya hidup percuma yang dikehendaki: kadangkala kehadiran sebuah katarak membentangkan peluang bagi kita untuk membetulkan kedua-dua penglihatan kabur yang disebabkan oleh katarak dan penglihatan kabur yang disebabkan oleh rabun pendek atau rabun jauh, silau  and  presbyopia (atau “Lao Hua”  -istilah biasa orang Singapura tempatan). Ini menawarkan peluang untuk melihat bagi kebanyakan situasi tanpa memakai cermin mata.

Apa yang berlaku dalam pembedahan katarak?

Pembedahan katarak dilakukan sebagai kes pembedahan harian di teater operasi, jadi anda tidak perlu tinggal di hospital. Pembedahan biasanya akan mengambil  masa kurang daripada 30 minit walaupun ini mungkin berbeza-beza bergantung kepada kerumitan pembedahan katarak bagi setiap pesakit.

Pembedahan katarak tidak menyakitkan kerana anda akan diberi ubat mata bius di sekeliling mata. Ini mengurangkan keperluan untuk jeneral anesthesia di mana  anda akan dimasukkan ke dalam tidur. Kebanyakan pesakit berjaga semasa operasi dan  boleh diberi beberapa intravena untuk mengurangkan kebimbangan. Gabungan bius ke mata dan intravena  membolehkan untuk pembedahan katarak diteruskan  dengan cara sangat selesa untuk hampir semua pesakit. Dalam sesetengah situasi khas, ubat jeneral anesthesia  yang membolehan pesakit tidur buat sementara  juga masih boleh dipertimbangkan.

4 langkah asas dalam mana-mana pembedahan katarak

  1. Mendapat akses kepada katarak
   • Ini akan melibatkan membuat titik masuk kecil di permukaan telus mata yang dipanggil kornea untuk memasuki
   • Pembukaan Pekeliling kemudiannya dibuat di permukaan hadapan beg kanta semula jadi untuk membolehkan akses kepada katarak dalam beg kanta
  2. Pembuangan katarak
   • Phacopengemulsian: pada masa ini, kebanyakan katarak dikeluarkan dengan penggunaan teknik ultrasound ini di mana tenaga ultrasound dihantar melalui beg tangan seperti pen untuk  menghapuskan katarak sedikit demi sedikit dalam fesyen licin dan terkawal. Biasanya tiada jahitan diperlukan pada sisi luka  kerana lukanya sangat kecil dan hanya kemasukkan yang kecil sahaja diperlukan untuk pembedahan.  Ini mempunyai kelebihan penyembuhan yang lebih cepat dan pemulihan yang lebih awal pada penglihatan anda kerana jahitan dan luka yang lebih besar bole menyebabkan lebih silau.
   • Teknik manual Extracapsular: ini melibatkan secara manual meredakan katarak keluar dari mata melalui luka yang lebih besar. Teknik ini adalah kurang biasa digunakan pada masa kini tetapi masih mempunyai peranan  untuk katarak yang sangat tebal dan padat  sebagai ultrabunyi di  biasanya  mungkin tidak boleh dilakukan dengan selamat tanpa risiko yang ketara. Kelemahannya  adalah bahawa ia melibatkan luka yang lebih besar dan  akan memerlukan jahitan. Gabungan luka dan jahitan yang lebih besar akan bermakna masa yang lebih lama untuk pemulihan visi dan keperluan untuk membuang jahitan di klinik kemudian akan diperlukan. Itulah sebabnya mengapa kami menasihatkan pesakit kami tidak menunggu terlalu lama  untuk katarak mereka dikeluarkan, kerana katarak menjadi terlalu tebal selepas menunggu sehingga masa yang lama.
  3. Penempatan implan yang dipanggil Kanta tiruan.
   • Selepas katarak anda telah dikeluarkan, apa yang ditinggalkan adalah beg kanta kosong.
   • Penyingkiran katarak anda adalah penyingkiran lensa semulajadi yang perlu  digantikan  oleh implan Kanta, jika tidak, anda tidak akan dapat melihat tanpa kaca mata yang sangat tebal

Apa yang berlaku selepas pembedahan katarak

 • Perisai akan diletakkan di depan mata anda untuk melindunginya semasa anda sembuh daripada pembedahan.
 • Anda akan berehat di kawasan pemulihan. Kemudian anda akan sedia untuk pulang ke rumah.
 • Anda perlu menggunakan titisan ubat mata selepas pembedahan.
 • Elakkan daripada mendapat sabun atau air secara langsung di dalam mata.
 • Jangan gosok atau tekan pada mata anda.
 • Pada mulanya, anda mungkin mengambil sedikit masa untuk berbiasa pada  kecerahan wawasan anda  selepas pembedahan katarak. Anda mungkin mendapati ia berguna untuk memakai cermin mata hitam untuk membantu kecerahan ini.
 • Anda akan perlu memakai perisai pelindung mata apabila anda tidur untuk minggu pertama dalam kebanyakan kes, kami akan menasihatkan anda dengan sewajarnya.
 • Anda harus menjangka dapat meneruskan aktiviti biasa seperti memandu dan bersenam selepas seminggu dalam kebanyakan kes. Dalam sesetengah kes, ini mungkin mengambil masa yang lebih lama dan kami akan menasihati anda dengan sewajarnya.

Kanta implan: lensa penggantian selepas penyingkiran katarak anda

Kanta ini  (atau iol) adalah    kanta buatan  yang  menggantikan kanta semulajadi mata  yang  dikeluarkan semasa pembedahan katarak.

IOL diperbuat daripada silikon  gred perubatan  , akrilik, atau komposisi plastik lain  yang boleh kekal lengai di mata  tanpa menyebabkan keradangan atau masalah lain. IOL mempunyai sejarah yang panjang dan tarikh kembali ke Perang Dunia Kedua apabila Sir Harold Ridley mendapati bahawa cermin yang berkecai dari pesawat pejuang yang tertanam di mata juruterbang tidak menyebabkan apa-apa jangkitan atau keradangan selama bertahun-tahun.

Oleh itu, IOL adalah baik untuk seumur hidup dan akan berkhidmat fungsi menyediakan fokuskuasa untuk mata anda untuk melihat dengan jelas  untuk seumur hidup tanpa keperluan untuk penggantian.

IOL juga direka untuk diletakkan di dalam poket semulajadi atau beg kanta mata dan kekal sangat stabil  tanpa pindahan atau anjakan dalaman hampir buat semua pesakit. Sudah tentu, dalam minoriti yang sangat kecil daripada  kita, iol boleh beralih dalam kedudukan, tetapi ini adalah sangat jarang berlaku.

 

Membetulkan kesilapan refraktif yang berbeza (“darjah  atau kuasa”   kaca mata anda)  melalui pembedahan katarak

Di sini ada 3 jenis kesilapan refraktif atau “darjah” yang menyebabkan penglihatan kabur:

 1. Myopia atau Hyperopia: yang bermaksud rabun pendek atau rabun jauh  yang  menyebabkan kaburnya penglihatan apabila melihat objek jauh.
 2. Silau: yang merupakan kornea yang berbentuk tidak teratur juga  menyebabkan  penglihatan kabur apabila melihat jauh.
 3. Presbyopia: yang kesukaran memberi tumpuan kepada objek berhampiran, ini biasanya mula ditetapkan dari umur 40 yang memerlukan kaca mata membaca untuk membantu kita melihat baik untuk berhampiran.

Pembetulan refraktif ini melalui pembedahan katarak dicapai melalui 2 cara:

 1. Implantasi-jenis kanta kalau tertentu untuk mencapai keperluan penglihatan yang diperlukan.
 2. Penyasaran khusus “darjah” selepas pembedahan katarak
  1. Sebagai contoh, dalam monovisi, satu mata dikendalikan untuk mencapai penglihatan jarak yang sangat baik manakala mata lain beroperasi untuk meninggalkan sejumlah kecil rabun pendek  untuk  membantu dengan membaca atau penglihatan jarak pertengahan.

Jenis kanta yang  disediakan  seperti berikut:

 1. Monofocal Iols: ini adalah yang paling digunakan. “MONO” bermakna tunggal,  jadi  monofocal  bermaksud kanta fokus tunggal  di mana kanta diimplan biasanya  hanya dapat memberi tumpuan sama ada untuk jauh atau untuk berhampiran. Kanta ini hanya boleh benarkan  rabun pendek atau rabun jauh. Mereka tidak akan dapat membantu dengan silau atau presbyopia atau rabun dekat.
 2. Toric IOLs: ini fungsi kanta seperti  monofocal  iol dengan membetulkan rabun pendek anda atau  rabun jauh anda. Mereka juga mempunyai manfaat tambahan untuk membetulkan  silau anda. Jika anda mempunyai silau dan  menggunakan hanya  monofocal  iols, anda masih perlu memakai kaca mata untuk penglihatan jarak selepas pembedahan katarak anda. Dengan penggunaan torik IOLs  apabila anda mempunyai silau yang ketara, ia  boleh membantu  menyediakan visi  yang lebih jelas untuk jarak dan juga boleh menawarkan kaca mata yang tidak selesa dalam beberapa kes.
 1. Multifocal iol: kanta ini mempunyai keupayaan untuk menyediakan fokus untuk jauh serta berhampiran. Kanta ini adalah pilihan yang mungkin jika anda sangat berminat untuk tidak memakai kaca mata untuk kebanyakan masa. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk memahami bahawa mereka tidak benar-benar menggantikan keperluan untuk membaca, terutamanya untuk tempoh yang lama berhampiran kerja seperti membaca buku untuk lebih daripada satu jam.

Multifocal IOLs juga “bukan penyelesaian yang sempurna”  .  Terdapat  beberapa “perdagangan” dalam pertukaran mahu bebas dari kaca mata .

Apakah ini “perdagangan yang sempurna atau tidak”? Iaitu:

 • Silau, cahaya berbayang dan berbintang : ini gejala visual yang paling ketara pada waktu malam apabila melihat sumber titik cahaya. Satu contoh  apabila memandu pada waktu malam dan  menghadapi cahaya hadapan. (Lihat imej di bawah)
  • Glare ialah sejenis kabur silauan
  • Haloes adalah cincin yang berbeza di sekeliling lampu
  • Starbursts muncul sebagai sinar jalur datang dari lampu
 • Penglihatan pada malam atau lampu yang kurang terang juga mungkin dlihat kurang jelas

Walaupun dalam perdagangan ini, pesakit yang telah dipilih dengan teliti  yang mempunyai pembedahan katarak seperti perdagangan tersebut, mempunyai tahap kepuasan yang tinggi dan sangat gembira kerana dapat melihat kedua-dua jarak jauh dan berhampiran tanpa keperluan untuk kaca mata buat kebanyakan masa mereka.

 1. Multifocal Toric IOL: ini adalah “kanta-semua-dalam-satu” iol yang membetulkan rabun pendek atau rabun jauh, silau dan presbyopia iaitu rabun membaca
 2. Kedalaman lanjutan fokus IOLs (EDOF): kanta ini juga menyediakan satu julat yang berpanjangan yang membolehkan beberapa penglihatan buat berhampiran , iaitu mirip dengan multifocal iol. Perbezaannya terletak dalam cara ia dicapai. Dengan EDOF kami mempunyai reka bentuk kanta yang berbeza untuk membantu menyediakan beberapa darjah penglihatan membaca tetapi mungkin tidak dapat mencapai sebaik mana wawasan berhampirannya seperti kanta multifocal iols. Sebagai balasan kepada keupayaan membaca yang kurang  kuat,  kanta edof ini mungkin mempunyai kurang silau dan cahaya berbayangan berlainan dengan multifocal iol.

Jadi pembedahan katarak semakin menjadi lebih individu am kerana pelbagai pilihan untuk mencapai keperluan bagi penglihatan yang berbeza. Kita perlu mengambil kira faktor yang berbeza seperti pekerjaan anda dan hobi anda, berapa kerapnya anda memandu pada waktu malam dan sama ada anda membaca banyak atau bekerja pada komputer selalunya, bahkan dari jarak panjang lengan anda untuk menentukan tahap jarak membaca anda sebelum membuat keputusan Implan dan apa jenis hasil yang sesuai dengan keperluan anda yang terbaik.

Apakah risiko pembedahan katarak?

Pembedahan katarak moden mempunyai rekod prestasi yang baik dengan kadar kejayaan sehingga 98%. Walau bagaimanapun, apa-apa pembedahan akan mempunyai beberapa risiko. Berikut adalah beberapa risikonya:

 1. Jangkitan: ini adalah sangat jarang berlaku dan berlaku dalam kurang daripada 0.1% daripada semua pembedahan katarak yang dilakukan.
 2. Pendarahan di mata: ini juga sangat jarang berlaku dan berlaku pada 0.03% hingga 0.1% daripada pembedahan katarak.
 3. Bengkak bahagian depan atau belakang mata: ini mungkin berlaku dan, dalam kebanyakan kes, akan reda selepas rawatan.
 4. Retinal detasmen: individu yang mempunyai miopia yang tinggi ada risiko kecil dalam meningkatkan atau membangunkan retinal detasmen, satu keadaan yang memerlukan rawatan laser atau pembedahan lanjut jika berlaku.
 5. Menimbulkan tekanan tinggi di mata: ini mungkin menimbulkan sakit kepala atau sakit mata, dan hampir selalu ia dapat dibaiki dengan ubat titis mata , tablet atau suntikan.
 6. Kerosakan pada membran kanta yang dipanggil Posterior kapsul pecah (PCR): membran kosong atau “kulit” katarak sentiasa dibiarkan utuh di mata, supaya kanta tiruan boleh diletakkan di dalamnya. Walau bagaimanapun, struktur yang sangat nipis dan rapuh ini boleh rosak dalam 1-2% kes, biasanya tanpa sebarang kesan kepada penglihatan. Jarang sekali, kepingan katarak boleh tergelincir ke belakang Mata; pembedahan tambahan akan diminta untuk membuangnya. Ini akan dikenakan bayaran tambahan sekiranya berlaku.
 7. Damage to the lens membrane called Posterior Capsule Rupture (PCR): The empty membrane or “skin” of the cataract is always left intact in the eye, so that the artificial lens can be placed within it. However, this very thin, fragile structure can be damaged in 1-2% of cases, usually without any impact to vision. Very rarely, pieces of the cataract may slip through to the back of the eye; an additional surgery will then be required to remove them. This will incur some extra cost.
 8. Posterior Capsular Opacifikasi (PCO): ini adalah apa yang sering dirujuk sebagai “katarak menengah” atau “pulangan katarak”. Malah, apabila katarak anda telah dibuang, ia tidak akan kembali. Di PCO, apa yang telah berlaku ialah membran yang dipanggil kapsul Posterior menjadi mendung. Ia mungkin membantu jika berfikir kapsul Posterior sebagai poket telus. Ia digunakan untuk memegang kanta semula jadi yang telah dibuang semasa pembedahan katarak dan kini memegang kanta baru anda di tempatnya. Jika anda perasan visi mendung lagi, anda mungkin perlu melakukan prosedur laser. Laser mencipta pembukaan dalam kapsul mendung yang dipanggil Posterior capsulotomy (atau yag laser capsulotomy  ). Prosedur ini membantu memulihkan visi yang jelas dan rawatan yang sangat cepat yang dilakukan di klinik dengan tidak mengambil masa lama.

Kos pembedahan katarak

Pembedahan katarak adalah rawatan perubatan yang layak untuk kegunaan Medisave. Jumlah yang boleh digunakan ialah $2450. Ini boleh digunakkan sama ada dari akaun Medisave anda sendiri atau medisave akaun keluarga anda yang terdekat.

https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/age-related-macular-degeneration

https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-treatment

Gejala dan kemungkinan dalam keadaan mata berkaitan atau penyakit dalam seksyen ini adalah untuk rujukan am sahaja, dan tidak mengandungi semua gejala visual atau apa-apa keadaan yang berkaitan atau penyakit yang mungkin berlaku. Jika anda mempunyai sebarang gejala penglihatan yang luar biasa, bercakaplah bersama pakar oftalmologi anda.